Hírek és események


Megkezdődött a reformáció hónapja (videó)


Isten közelsége fészek és erőforrás egyéni és egyházi életünkben is – mondta Steinbach József püspök igehirdetésében a reformáció hónapjának nyitó istentiszteletén. A Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa októberben országszerte számos rendezvénnyel hívja fel a figyelmet a méltó ünneplés fontosságára. Cikkünkben videós összeállításunkat is megtalálja.
Ünnepi zenés istentisztelettel nyitották meg pénteken a reformáció hónapját a Deák téri evangélikus templomban. A Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa (MEÖT) programsorozatának nyitó alkalmán Steinbach József református püspök, a MEÖT elnöke hirdette az igét. „Az Isten jelenléte oltalmazó fészek, amely megtartó szeretettel körbeveszi az életünket. Ha kirepülünk, hogy elvégezzük a feladatainkat, akkor sem távolodunk el, hanem visszatérhetünk oda, mert szükségünk van Isten közelségének fészekmelegére” – emelte ki prédikációjában Steinbach József.

 

„A reformátorok is felismerték: azzal, hogy Jézus Krisztus közel jött az emberhez, megtartó szeretetének minden melegét és áldását megtapasztalhatjuk, még ha a hétköznapokban olykor kalitkának is érezzük” – folytatta a Dunántúli Református Egyházkerület püspöke, aki a 84. zsoltár alapján tartott igehirdetésében hangsúlyozta: Isten közelsége erőforrás az ember életútján. „Nap és pajzs az Úristen igéje, amely minden helyzetben utat mutat, hogy haladhassunk az üdvösség kiteljesedése felé.” A püspök arról is beszélt, hogy a zsoltáros figyelmeztet is: ha testi szemeinkkel akarjuk észrevenni, ami ezen a világon jónak tűnik – amelyet Luther így fogalmaz meg: hírnév, nő, család, jószág, test, világ –, akkor az életünk könnyen lesz düledező sátorrá. Azonban ha az életpiramisunk csúcsán az élő Isten áll, akkor minden a maga helyére kerül. Steinbach József hangsúlyozta: az az Isten üzenete, hogy boldogok vagyunk minden körülmények között, mert az Ő kiválasztottjai vagyunk.

Az ünnepi istentiszteleten a Lutheránia Énekkar, a Psalterium Hungaricum kórus, a Pünkösdi Zenei Misszió Égi Szólamok Kórusa és a Budafoki Baptista Énekkar szolgált. A megnyitón részt vettek a tagegyházak főpásztorai is, akik közös imádsággal zárták az istentiszteletet.

YouTube.com – Megkezdődött a reformáció hónapja

Forrás:
Református.hu – Megkezdődött a reformáció hónapja
Somorjai-Bencze Zsófia 2021. október 1.
Fotó: Bazánth Ivola

 

Éneklap letöltése: pdf

 

 

 

 

Helyi regisztrált programok – 2021 ORH

SZEKSZÁRD, október 10. vasárnap

A Szekszárdi Gárdonyi Zoltán Református Együttes és barátai protestáns napi zenés áhítata
Áhítatot tart: Aradi András esperes (Tolna-Baranyai Evangélikus Egyházmegye)
Szekszárdi Evangélikus Egyházközség temploma, 7100 Szekszárd, Luther tér 1.
17.00 óra
A szervező neve és telefonszáma: Naszladi Judit karnagy, református kántor, +3630/400-1300

 

 

Új reformáció felé?

Ünnepi megemlékezés a Reformáció parkban

Budapest – Az Október a reformáció hónapja programsorozat keretében tartott ünnepi megemlékezést a budapesti Reformáció parkban a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa 2020. október 31-én.Bővebben: Új reformáció felé?

Nagy a baj, mit csináljunk? Örüljünk!

Reformációi istentisztelet az Agapé Pünkösdi Gyülekezetben

„Örüljetek az Úrban mindenkor! Ismét mondom: örüljetek.” Pál apostol filippieknek írt levelében megfogalmazottak (4. rész 4. vers) voltak a központi gondolatai Papp János igehirdetésének október utolsó vasárnapján az Agapé Pünkösdi Gyülekezetben tartott istentiszteleten.

Az alkalom különleges volt. Sajnos, már nem feltétlenül azért, mert csak korlátozottan, szigorú egészségügyi szabályok betartásával volt látogatható – ehhez lassan hozzászoktunk – hanem azért, mert a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa (MEÖT) szervezésében zajlott és a 2020. évi Reformáció Hónapja ünnepi záróistentisztelete volt.


Youtube videó ide kattintva nézhető meg.

A teljes cikk ide kattintva olvasható.

 

Megtartották a Reformációi Moziestet


Szöveg: Fischl Vilmos


Budapest – A MEÖT 2020. október. 18-án vasárnap a Reformációi Gálaest helyett – a pandémiára való tekintettel – Reformációi Moziestet tartott. Dr. Fischl Vilmos főtitkár üdvözlő beszédében kiemelte, hogy a Reformáció 503. évfordulója alkalmából újra fölvetődik a kérdés: mit kezdjünk ma a reformációval?

Bővebben: Megtartották a Reformációi Moziestet 2020.10.18.