A gála nyitásaként a Te benned bíztunk eleitől fogva kezdetű zsoltárt énekelték el az egybegyűltek. Majd a VOX Savarie Ökumenikus Vegyeskar szolgálatát hallgathatta a közönség.

Steinbach József református püspök, a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának elnöke köszöntőjében a reformáció hónapja programsorozat idei igéjét vette alapul. A Rómaiakhoz írott levél 15, 5-ből vett idézet így hangzik: „...a türelem és vigasztalás Istene pedig adja meg nektek, hogy egyetértés legyen közöttetek.” Minderre nagy szükség van a mostani polarizált világban – tette hozzá a püspök.

Egyetértés és szolgálat

Steinbach József kiemelte: az egyetértés „felülről kapott” ajándéka mindazoké, akik hisznek benne, hogy Jézus Krisztus megváltotta az emberiséget, és az emberi halandóságra Jézus Krisztus a megoldás. Hozzátette: Isten népe gazdagon megáldott nép, de szolgáló nép is. És „egyetértünk abban is, hogy a megváltás szolgálatra kötelez”, hogy „azért kaptuk az evangéliumot, hogy továbbadjuk azt a világnak” - fogalmazott Steinbach József.

A köszöntőt követően Lakner-Bognár Nóra vezette VOX Savariae kórus Szokolay Sándor Örvendjetek az Úrnak, Gárdonyi Zoltán Szívemnek kőszilája, Felix Mendelssohn-Bartholdy 42. zsoltár 1. tételét, valamint Helmut Walcha Áldjad, én lelkem című művét énekelte.

A zenei szolgálatot követően Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter mondott beszédet, melyben a nyugat-európai és a kelet-európai különbséget említette meg a hit és politika szétválasztását illetően.

Gulyás Gergely kiemelte: „Európát a kereszténység kultúrája tette otthonunkká”, a reformáció pedig számtalan területen tett hozzá ehhez. Nemcsak a hitéletet, a teológiát vagy éppen az egyház intézményrendszerét újította meg, de új fejezet nyitott a társadalmi berendezkedésben és a mindennapi élet számtalan területén.

A miniszter hozzátette: a reformációnak fontos szerepe volt abban, hogy újra megszülessen az egyensúly a hit és az értelem viszonyában, újra éles határvonallal választva el a hit és a tudomány kutatásának eszközeit, hogy „mindkét terület a maga igazságaival teljes hitelességgel nyilatkozhasson”.

Bizonyságtétel és értékrend

Gulyás Gergely hangsúlyozta, hogy a közéleti kereszténydemokrácia képviselőinek együtt kell élniük azzal, hogy rajtuk azok is számon kérik a (keresztényi- szerk.) mérce betartását, akik nem fogadják azt el létezőnek, helyesnek vagy követendőnek. A miniszter egyúttal – ahogy már 2016-ban a Kötőszó evangélikus blognak adott interjúban is – megjegyezte: közéleti szereplőként bizonyos helyzetekben fontos a bizonyságtétel, de ha valaki a közélet mindennapjaiban vesz részt Magyarországon, akkor legalább ennyire fontos, hogy a cselekedeteiből látszódjon, miben hisz, vagy hogy van-e bármilyen magasabb rendű érték, amelyet irányadónak tart a mindennapokban. Ha van ilyen értéke, akkor fölösleges naponta hangsúlyoznia hitét, ha pedig nincs, akkor nemcsak felesleges, hanem kifejezetten kontraproduktív is.

A miniszteri beszédet követően Pünkösdi Egyház Zenei Missziójának Égi Szólamok Kórusa fiatalos, keresztény könnyűzenei koncertje következett. Az első rész zárásaként az Erős vár a mi Istenünk kezdetű „evangélikus himnuszt” énekelték az egybegyűltek.

Reményik Sándor és Sztehlo Gábor emlékezete

A gála második részében a szombathelyi Reményik Sándor Evangélikus Művészeti Alapiskola diákjai szolgáltak műsorral. Elsőként tíz fiatal tehetséges fiú járt széki legénytáncot.

Majd Grünwald Dávid mondta el Reményik Sándor Kegyelem című versét fuvolakísérettel, illetve Szabó Laura a költő Akarom című alkotását hegedűkísérettel. Mindkét diák értőn, érzőn, szép artikulációval szavalt. Az iskola diákjai egyúttal előadták és rövid jelenettel illusztrálták a Sztehlo Gábor által mentett gyerekek dalát, a szombathelyi műsor zárásaként pedig drámai képsorok vetítése mellett a fiatalok elénekelték a We shall overcome című dalt, a különböző okokból ma is üldözött emberekre emlékeztetve.

Az este folytatásaként Nagy Katalin, a Protestáns Újságírók Szövetségének elnöke átadta a Rát Mátyás-díjat az idei kitüntetettnek, Vitéz Ferenc újságírónak, a Debreceni Hittudományi Egyetem docensének. A laudáció szerint Vitéz Ferenc 1965-ben született Kisvárádán, felsőfokú tanulmányait a Debreceni Kossuth Lajos Tudományegyetemen végezte magyar-francia szakon; 50 önálló kötete jelent meg: verseskötetek, tanulmányok, esszék, irodalmi összeállítások. Ma is szinte naponta publikál a Magyar Hírlapban és saját kulturális, irodalmi lapjában, a Nézőpontban.

A díjátadást követően a Tabulatúra régizene-együttes reformáció korabeli Istent dicsérő énekekben gazdag mini koncertjét hallgatták az egybegyűltek, a gála zárásaként pedig a résztvevők elénekelték a Himnuszt is.

Címkék: Gulyás Gergely - Reformáció Gálaest - Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa - MEÖT -

Forrás: https://www.evangelikus.hu/